Savaitgalio degustacijos. Romas

Savaitgalio degustacijos. Romas

Dominikos Cristobal Santa Maria Recioto barrel Finish  

Nors romą galima gaminti bet kurioje pasaulio vietoje, žinomiausi romai yra kilę iš Karibų jūros regiono ir Pietų Amerikos šalių. Pagal kolonijinę istoriją, šių šalių romai rūšiuojami į tris pagrindines stilisitikas - Ispanų, Britų ir Prancūzų. XVII-XIX a. West India kolonijines teritorijas valdė Europos valstybės: Spanish West India, British West India, French West India, Danish West India ir Dutch West India. Ispanų, Britų ir Prancūzų valdytoms teritorijoms suteiktas kilmės identitetas: RON. RUM. RHUM. Šiuos identitetus rasite ant romo butelio etikėtės šalia romo pavadinimo.

RON. Romai gaminami Kuboje, Gvatemaloje, Panamoje, Dominikos Respublikoje, Nikaragvoje, Kosta Rikoje, Puerto Rike, Kolumbijoje ir Venesueloje. Šie romai yra gaminami pagal Ispanijos Vakarų Indijos tradicijas iš melasos ir distiliuojami koloninio tipo distiliavimo induose (Column still), suteikiant jiems labai švelnų pobūdį: jie apibūdinami tokiais terminais, kurie primena chereso pasaulį - pavyzdžiui, „Anejo“ ir „Solera“. Šį kartą nusikelkime į Dominikos Respubliką, valstybę Karibų jūroje, degustuodami puikų Dominikoje gaminamą Ron Cristobal Santa Maria Recioto* Finish premium kokybės romą, kuriuo pagerbiamas Kristupas Kolumbas ir jo flagmanas. La Santa María de la Inmaculada Concepción (liet. Šventoji Nekaltai Pradėtoji Marija), arba La Santa María buvo didžiausias iš trijų mažų laivų, kuriais 1492 metais Kristupas Kolumbas, remiamas Ispanijos monarchų, surengė pirmąją ekspediciją per Atlanto vandenyną. Cristobal Santa Maria yra riboto leidimo premium kokybės romų serija. Šis riboto leidimo Recioto statinėje brandintas romas, kurio pagaminta viso 923 buteliai, yra 1423 World Class Spirits kompanijos, kuri didžiuojasi siūlydama aukštos kokybės unikalius romus, produktas. Jis distiliuotas 2009 metais išpilstytas į butelius 2022-aisiais. Iš viso brandintas 13 metų Dominikoje. Didžiąją brandinimo dalį jis praleido Amerikietiško baltojo ąžuolo statinėse, o baigiamajam etapui buvo perkeltas į Recioto vyno statines.

Ron Cristobal Santa Maria Recioto Finish romas yra tamsus Karibų romas su moderniu profiliu, pasižymintis saldžiu aromatu nosyje, kuriame juntamas vanilės antplūdis. Taip pat juntamos lengvos, šiek tiek rūgščios vaisių natos ir mentolio aromatų užuomina. Skonis gomuryje tvirtas ir sudėtingas, tamsių vyšnių, rudojo cukraus ir irisų skonis su šokolados atgarsiais, kartais juntamos karčiųjų žolelių ir dūmų užuominos.

Bendras įspūdis: Ron Cristobal 2009 Santa Maria Recioto yra sudėtingas, turtingas ir aštrus romas su vanilės, prieskonių ir tamsaus šokolado natomis. Vertas nuodemės juo mėgaujantis.

* Recioto yra Itališkas terminas, susijęs su vynu. Jis reiškia vyną, gaminamą recioto metodu iš vynuogių, kurios po derliaus nuėmimo buvo vytinamos, tradiciškai ant šiaudų kilimėlių, kelias savaites ar mėnesius iki razinų. Todėl Recioto vynai yra natūraliai saldūs. Recioto vynas taip pat gali būti paveiktas kilniojo puvinio. 
  

Ar Jums jau yra 20 metų?
Taip Ne